keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Rataharjoitus Martilla

Vihdoin ja viimein taas kuulumisia Martista. Sen kanssa ei ole viime aikoina tapahtunut treeneissä mitään ihmeellistä, joten en ole oikein tietänyt mitä sen osalta pitäisi kirjoittaa. Nyt kuitenkin innostuin lähtemään sen kanssa koulurataharjoituksiin.

Huh heijaa. Ensimmäistä kertaa ikinä en edes kehtaa lukea kouluradasta tehtyä pöytäkirjaa. Viime lauantain rataharjoitukset menivät nimittäin niin penkin alle kuin ikinä oli vain mahdollista. Okei, myönnetään, valmistautuminen ei ole ollut paras mahdollinen, mutta kyllä meidän silti olisi pitänyt selviytyä helpon B:n ohjelmasta ehjin nahoin. Selityksille ei tässä tapauksessa todellakaan ole sijaa.

Radaksi valitsin meille tällä kertaa FEI lasten esiohjelma B:n. Simppeli pitkän radan ohjelma, missä ei ole edes keskiaskellajeja, ainoastaan askeleen pidennykset ravissa ja laukassa. Meille vaikein asia ennakkoon mietittynä olivat pätkät vastalaukkaa täyskaarron ja diagonaalin jälkeen. Nämä osoittautuivat kuitenkin yhdeksi pienemmistä murheista tällä kertaa.


Suurin ja ratkaisevin ongelma koko radan läpi oli jännittyneisyys. Lauantaina en vain kyennyt ratkaisemaan sitä, jolloin hommasta tuli liian kiireistä häsellystä. Muoto heitteli koko ajan, suorat linjat mentiin siksakkia, rytmi ei säilynyt ja siirtymiset tulivat kaikki rajusti kättä vasten ohi pisteistä.

Olisinkin halunnut aloittaa koko homman alusta alle puolet radasta ratsastettuani, mutta eihän se käy. Onneksi kuitenkin oman seuran rataharjoitukset on suunniteltu niin, että huonoimmat kohdat voi aina ratsastaa uudelleen radan jälkeen. Sain siis sen toivomani uusinnan koko radasta ohjeiden kera.


Noottia siis tuli ja aiheesta. Toisella kerralla rataa ratsastaessani piti keskittyä ainoastaan siihen, että hevonen on rento ihan koko ajan. Millään muulla ei ollut merkitystä, rento ja vielä rennompi. En saanut "hyökätä" liian rajulla paineella jos Martti jännittyi vaan ensin ajatella että hidas ja rento, sitten vasta kaikkea muuta. Voin kertoa että tämä ei ollut helppoa lauantaina. Kun Martti on siellä mörkömoodissaan se jännittyy heti, jos jalalla tuo liikaa painetta ja jos ohjaan jää liikaa kiinni. Käytännössä olo oli kyydissä toisella kerralla se, että älä vaan koske siihen hevoseen jalalla äläkä kädellä.

Kaikki ongelmat voisi ehkä tiivistää yhteen sanaan, yliyrittäminen. En tiedä mikä minua on viime aikoina vaivannut, mutta koko ajan ratsastaessa on ollut sellaista liiallista puristamista mukana. Siitä pitäisi päästä pois.

Pahoitteluni vanhoista kuvista, ne ovat viime syksyltä. Kenellekään ei sattunut omaa kameraani mukaan, joten lauantailta ei ole valokuvia eikä videota.

- Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit jättää kommenttisi. Sana on täysin vapaa, mutta pidätän itselläni oikeuden poistaa asiattomat kommentit.