torstai 20. marraskuuta 2014

Kilpailut kulissien takana, osa 1

Tämä teksti on julkaistu 4.8.2014 Wordpressin puolella samalla otsikolla.

Ajattelin nyt tarttua ajankohtaiseen aiheeseen ja kertoa mitä kaikkea siellä ratsastuskilpailuiden kulisseissa oikein tapahtuu. Ajankohtainen aihe on siksi, että Suomen ratsastajainliitto on uudistamassa koko kilpailujärjestelmäänsä, jolla varmasti tulee olemaan vaikutusta myös kilpailun taustatyöhön.

Itse olen nyt ollut muutaman vuoden aktiivisesti järjestämässä oman ratsastusseuran kisoja ja lisäksi viheltelemässä pilliin muiden järjestämissä kisoissa.
Tämän vuoden suurin ponnistus omassa seurassa tulee olemaan tulevan viikonlopun seurakilpailut, koulua lauantaina ja esteitä sunnuntaina.

Mistä kilpailuiden järjestäminen sitten lähtee? Ensimmäisenä olemme ratsastusseuran hallituksessa puhuneet, että kilpailut järjestetään. Tämän jälkeen olemme sopineet päivämäärän. Seurakisojen ollessa kyseessä ei tarvinnut anoa päivämäärää liitosta, vaan voimme vapaasti sen päättää. Joudumme kuitenkin sovittelemaan yhteen vähintään kolme kalenteria. Seuran, kisapaikan sekä kisapaikalla toimivan ratsastuskoulun.

Tämä suunnittelutyö on jo tehty alkuvuodesta, jotta olisi riittävästi aikaa varata tuomareita ja muita tarvittavia talkoolaisia toteuttamaan kilpailut. Kun ajankohta on lyöty lukkoon, on aika suunnitella kisakutsu, eli kenelle haluamme kilpailut järjestää ja minkätasoisia ratsastajia kilpailuihimme haluamme. Päätimme järjestää seurakilpailut, jossa on luokkia ristikko-luokasta aina 110cm luokaan saakka ja koulupuolella Helppo C-ohjelmista Helppoon A:han saakka. Eli tarjoamme kilpailu-uraansa aloittaville ratsukoille mahdollisuuden osallistua ja jo vähän taitavammillekin harrastajille löytyy omat luokkansa.
Kilpailukutsun valmistuttua on aika hankkia ne toimihenkilöt kilpailuun, jotka tarvitsevat SRL:n lisenssin. Tämä tarkoittaa seurakilpailuissa usein tuomareita ja ratamestaria. Tätä työtä helpottamaan on onneksi liitolla olemassa toimihenkilö-lista, missä on miltei kaikkien lisenssin omaavien toimihenkilöiden yhteystiedot.

Toimihenkilöiden hankkimisen jälkeen on aika ruveta viilaamaan kilpailukutsua. Ensi viikonlopun kilpailuiden kutsu ei ole lähelläkään sellainen, mitä se oli alkuvuodesta. Se on joltain osin tarkentunut, jotain osia on jätetty pois ja osa on saanut olla niin, kuin se on suunniteltu. Suurimpana muutoksena voisin mainita estekilpailun 60-90cm luokkien arvostelun muuttuminen ihanneajasta 367.1 arvosteluksi. Koulupuolella muutos koski Tutustumisluokan kouluohjelmaa, joka alunperin oli avoin ratsastuskoulujen oppilaille, mutta tällä hetkellä se on avoin kaikille. Muitakin pienempiä muutoksia on kutsuun matkan aikana kyllä tullut.

Samoihin aikoihin kutsun julkaisemisen kanssa aloitimme myös yhteistyökumppaneiden etsinnän paikallisten yrittäjien joukosta. Tämä työ vie aikaa, sillä yrityksissä on hyvä käydä itse paikanpäällä. Onneksi seurastamme vielä löytyy aktiivi, joka haluaa tätä tärkeää työtä tehdä, että saamme suhteellisen hyviä palkintoja kilpailuihimme.
Viime viikolla talkooporukka on aloittanut myös kisapaikan pihapiirin siivoamisen. Talliympäristössä rikkakasvit kasvavat yllättävän nopeasti ja valloittavat esimerkiksi parkkipaikaksi kaavaillun pellonpalan.

Suurin työ on ehkä näiden kisojen osalta ollut ilmoittautumiset. Tällä kertaa kokeilimme käyttää sekä KIPAa että sähköposti-ilmoittautumista rinnakkain.  Tämä on tuottanut hieman ongelmia koulupuolen ilmoittautumisiin, joita on tullut runsaasti ja joita voimme ottaa rajatun määrän.

Tällä alkaneella viikolla on viimeinen ilmoittautumispäivä, jonka jälkeen kanslistin/kilpailunjohtajan tai minkä lienee jokapaikanhöylän työt alkavat. Kilpailut ja lähtölistat tehdään Equipeen, jotta saamme tuloksia julkaistua kisapaikalla mahdollisimman pian.  Myös pihatyöt, palkintojen ostaminen, buffetin suunnittelu, radan kastelu ja kokoaminen ja muut työt vievät aikaa. Torstaille saakka kilpailijoilla on aika perua oma osallistumisensa, jos jostain syystä ovatkin estyneet tulemasta kilpailemaan. Tämä myös lisää kanslistin työtä.

Ajattelen jo osittain kauhulla perjantaita. Silloin pitää laittaa viimeistään kilpailurata koulukisoja varten kuntoon, tuomarille pystyttää teltta, kuulutuslaitteet testata, jääkaapit täyttää juomilla ja buffetin myytävillä. Kammotusta herättää myös luvattu lämpötila, toivottavasti ei ukkoskuuro iske kesken kilpailuiden. Palkinnot pitäisi olla myös perjantaihin mennessä hankittu tai hankkia viimeistään silloin.

Onneksi on vielä kesää jäljellä ja valoisaa riittää aika pitkään. Ei kuitenkaan ihan enää koko yötä.

- Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit jättää kommenttisi. Sana on täysin vapaa, mutta pidätän itselläni oikeuden poistaa asiattomat kommentit.