torstai 20. marraskuuta 2014

Martin tarina, osa 1

Martti on ollut meillä nyt vähän yli seitsämän vuotta. Koko tämän ajan se on asunut täysihoitotalleilla, koska meillä ei ole mahdollisuutta ottaa sitä "omaan pihaan".
Ensimmäiset 6,5 vuotta se eleli sillä tallilla, missä olin käynyt aiemmin tunneilla ja vuokrannut paria hevosta. Nyt Martti on asunut vähän yli puoli vuotta "uudella" tallilla.

Ennen viime syksyä en oikeastaan osannut edes ajatella, että Martti vaihtaisi tallia. Tarvetta sille ei ollut, vaikka kyseisellä tallilla oli ratsastuskoulu ja yksityistalli samassa. Viime vuonna vaan asiat pikku hiljaa muuttuivat ja uuden tallipaikan etsiminen tuli ajankohtaiseksi. En osannutkaan enää yhdistää töitä ja harrastusta niin hyvin kuin aikaisemmin.

Martti ostettiin minulle ylioppilaskirjoitusten jälkeen keväällä vuonna 2007, 7-vuotiaana. Silloin oli kesä edessä, ratsastuskoulu tauolla lukuunottamatta leirejä ja aikaa saada homma rullaamaan uuden hevosen kanssa. Syksyllä en mennytkään vielä opiskelemaan, vaan pidin välivuoden ja kävin töissä. Työaika suurimmaksi osaksi klo 06:00-14:00. Silloin ehti hyvin käydä ratsastamassa ennen ratsastuskoulun tunteja tai sitten osallistua valmennuksiin tuntien jälkeen. Valmennuksiin kannusti itse asetetut tavoitteet.


Vuosi 2007

Ensimmäisestä yhteisestä vuodesta ei muistu mitään suurempia kommelluksia mieleen, vuosi meni tutustuessa, välillä onnistumisten ja välillä epäonnistumisten merkeissä. Perustyötä, perustyötä ja vielä enemmän perustyötä sekä uuden hevosenomistajan toilailuja. Kesän lopulla taisin käydä muutamissa pienissä kisoissa vain todetakseni, että hevoseni on "krooninen" jännittäjä kilpailuissa. Syksyllä 2007 nappasimme myös olosuhteiden pakosta hierojan mukaan kuvioihin ja hieroja on Martilla siitä lähtien käynytkin säännöllisen epäsäännöllisesti. Tässä vähän videokuvaa Martin ja minun yhteisistä kisoista syksyltä 2007:Keväällä 2008 oli ensimmäinen yhteinen treenitalvi takana ja kisakausi edessä. Kauden alussa "kotikisoissa" starttasimme 70 cm luokassa, mutta loppukaudesta jo 100 cm luokissa aluekisoissa. Sijoituksia tuli ihan mukavasti, huippuhetkinä Hyvinkään ja Kaarinan aluekisojen 90 cm luokkien 2. sijat. Perustyö oli siis tehty kunnolla talvella, mihin oli helppo tukeutua kisoissa. Kisakausi 2008 oli aivan super ja odotukset seuraavaa treenitalvea varten korkealla, vaikka aikataulullisesti se olisi haastavampi kuin edellinen.


Vuosi 2008, kevät


Syksyllä 2008 oli aika aloittaa opiskelut Lahdessa. Tämä tiesi sitä, että aikaa Martin ratsastamiselle ei jäisi niin paljon, kuin edellisenä talvena. Martti siis jäi Lohjalle. Tässä vaiheessa pitää jo todeta, että en vieläkään tiedä miten jaksoin opiskeluiden ensimmäiset 2 vuotta. Martti kyllä kävi 1-2 kertaa viikossa ratsastuskoulun opetustunneilla, jotta saisi riittävästi liikuntaa, mutta tämän lisäksi sitä ei kukaan apunani ratsastanut.  Keskiviikkoiltaisin estevalmennus, useasti tätä varten tulin Lahdesta junalla Pasilan kautta Karjaalle/Siuntioon ja sieltä suoraa tallille hevosen selkään. Seuraavana aamuna ensimmäisellä junalla Karjaalta/Siuntiosta Pasilan kautta Lahteen, jotta ennätin koululle. Aamun ensimmäinen juna lähti ennen kuutta. Viikonloput olin kotona, jolloin oli kouluvalmennus ja ratsastin Martin muutenkin.

Muistan kyseisen talven siitä, että treenit lähtivät sujumaan heti alusta asti hyvin. Kevättalveen tullessa hyppäsimme sujuvasti kaiken mitä eteen laitettiin. Odotin maaliskuulla innokkaana tulevaa kisakautta, huhtikuulla maksoin jo hevosen ja oman aluelupani ja melkein olin jo ilmoittautunut ensimmäisiin kisoihin, kun minulle valkeni, että Martti ei ollut kunnossa. Eräissä huhtikuisissa estetreeneissä huomasin, että hevonen ei enää koonnut, kaarteissa oltiin aina epätasapainossa ja hypyt tuntuivat voimattomilta.
Juuri muutama viikko tätä ennen oltiin varmoja, että tänä kesänä on helppo nousta 110 cm -luokkiin! Diagnoosina oli pehmytkudosvaurioita ristiliitoksessa ja 3 kk kävelyä ja suoralla vähän ravia. Koko kisakausi meni siis kuntouttaessa ratsukon toista osapuolta.  Lokakuussa kävimme kyllä yhdet aluekisat kisaamassa Huittisissa, ensimmäisessä luokassa suistuin ratsailta, kun Martti päätti pelätä estevarastoa (edelleen "krooninen" jännittäjä). Toinen luokka sujuikin paljon paremmin ja päästiin palkintosijoille (8.sija).

2009/2010 talvella ei treenattu niin kovaa, kuin edellisenä talvena. Mikä oli ehkä osittain hyvä asia. Hevonen pysyi kunnossa treenikauden ajan, hierojalta tuli positiivista palautetta ja treenit sujuivat hyvin. Odottelin rauhassa tulevaa kisakautta, toivoin että kaikki sujuisi hyvin ja päästäisi nousemaan 110-luokkiin.


Martti ja toveri Luukas talvisena lauantaiaamuna, 2010

Kevät tuli, kisakausi saapui, mutta kilpailukauden aloitus hieman venyi. Tarkkaa muistikuvaa ei kisakauden aloituksesta ole, mutta heinäkuulle se taisi painua. Martti hyppäsi koko kesän hyvin treeneissä, mutta kilpailuissa ei sujunut oikeastaan ollenkaan. Turhautuminen itseen sekä hevoseen purkautui lopulta Loviisassa, missä piti hypätä 100 cm ja 110 cm. Verryttelyssä hevonen oli hyvä, ei mitenkään yli jännittynyt tai muuta. Radoista ei kuitenkaan tullut yhtään mitään, hevonen jännittyi heti lähtömerkistä ja kielsi 3. esteeltä ulos. Tulin radalta pois Martin kanssa, jätin sen vanhemmilleni hoitoon ja painuin itse purkamaan kiukkua autoon. Hevosen ei tarvinnut turhautumisestani kärsiä.

Tuona kesänä hieroja ei ollut käynyt niin usein kuin aikaisemmin. Tämä johtui siitä, että Martti oli pysynyt koko kevättalven ja kevään oikein hyvässä kunnossa. Kesäisin se on ollut lihaksistoltaan aina parempi kuin pimeinä kuukausina. Loviisan kisojen jälkeen kutsuimme kuitenkin hierojan ja satulasepän paikalle. Lopputulos oli se, että lihakset olivat jumissa ja estesatula epäsopiva.  Tyhmyydestä sakotetaan, kuten aina.

Onneksi ei syynä ollut mitään vakavampaa, niin pääsimme talven treenaamaan. Samalla teemalla jatkui tämäkin treenikausi, kovaa ja korkealta ei menty, mutta sitäkin enemmän tekniikkaa, perusratsastusta ja kontrolliharjoituksia.
Jatketaan muisteloita seuraavassa postauksessa, sieltä löytyy Martin tarina vuosilta 2011-2013.

- Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit jättää kommenttisi. Sana on täysin vapaa, mutta pidätän itselläni oikeuden poistaa asiattomat kommentit.