maanantai 19. tammikuuta 2015

Aku ja muiden ennakkoluulot

"Today I will do what others won't, so tomorrow I can accomplish what others can't."               - Jerry Rice

Ikää noin 2 tuntia.

Kun rupesin tosissani puuhaamaan Akun ostoa, törmäsin aikamoiseen määrään erilaisia ennakkoluuloja. Osa ennakkoluuloista kohdistui siihen, että syntyisikö se edes terveenä, osa sen sukuun. Myös sen syntymän jälkeen olen kuullut jos jonkinlaista mielipidettä varsasta, ilman että ihmiset ovat edes nähneet koko varsaa.

Ymmärrän ennakkoluulot koskien varsan terveyttä. Ostin sen käytännössä sikana säkissä, koska mitään takeita ei sen terveydentilasta, rakenteesta, väristä tai edes sukupuolesta meillä ollut. Ainoa mihin pohjasimme ostopäätöksen, oli vahva tunne siitä, että varsasta tulee hyvä. Tuo tunne puolestaan perustui siihen, että tunsimme ja tiesimme sen emän sekä sen emän edellisen varsan (mikä on mielestäni tosi hieno). Varsomisessakin on aina omat riskinsä, mitä jos varsa olisikin perätilassa tai napanuora huonosti.

Herra Utelias

Varsomisen ja tiineyden riskit oli kuitenkin katettu sikiövakuutuksella. Itse en siis hirvittävän suurta huolta tästä asiasta kantanut. Muutenkin hevosten kanssa olen jo tottunut siihen ajatukseen, että jos jotain sattuu, niin sille vaan ei voi tehdä mitään. Hevosen pumpuliin kääriminen ei auta. Monelle kysyjälle vastasinkin, että samalla tavalla se vanhempi hevonen voi ostoaan seuraavan päivänä katkoa jalkansa tarhassa.

Tulevan varsan sukuun liittyvät ennakkoluulot hämmensivät minua enemmän. Ihmiset tekevät mielenkiintoisiakin päätelmäketjuja hevosista pelkästään niiden sukutietojen perusteella. Varsinkin niistä isäoreista olen kuullut aika värikkäitäkin asioita.

Mitä oreja sieltä Akun takaa sitten löytyy?
Isälinja Akulla on seuraava: Cagliostro - Calando I - Cor de la Bryère. Emän isälinjalta löytyvät seuraavat orit: Voltaire - Furioso II - Furioso.

Ongelmanratkaisua a'la Aku

Voltairesta tulevat jälkeläiset ovat kuulemani mukaan kaikki "ammattilaisten hevosia" ja enemmän ja vähemmän vaikeita tai muuten vain hulluja kaikki. Tästä kuulin kun kerroin aloittaneeni kilpaurani Akun emän kanssa. Tähän jatkettiin sillä, että niille ei harrastelijat sitten muuten pärjää.
Cagliostrosta kuulin myös sitä, että se on täysi sekopää ja kukaan ei pärjää sille maasta käsin ja vaikka ties mitä. En osaa väittämistä edes kehtaa kirjoittaa, koska en halua ongelmia itselleni.

Kaikista kommenteista jos vetäisin johtopäätöksen Akusta, voisin kertoa teille, että minulla on ihmisiä kunnioittamaton, suuri, kovapäinen ori, joka kyseenalaistaa kaiken mitä ihminen siltä pyytää. Niin ja ellen myy tai anna sitä ammattilaiselle käyttöön, niin siitä tulee niin hullu, että se pitää lopettaa.

Hmm..mikä on sitten todellisuus?
Akun emä toimii tällä hetkellä ratsastuskoulun opetushevosena. Se siitä vaikeasta luonteesta.
Cagliostroa en valitettavasti ole koskaan nähnyt livenä, mutta nettilähteitä selatessani sain sen käsityksen, että hevonen on ollut kyvykäs, hyvä ratsastettavuudeltaan ja sen jälkeläiset ovat myös olleet helppoja käsitellä.

Rapsutuksia hienosti käyttäytyneelle pojulle näyttelyssä.

Voltairesta periyttäjänä kannattaa käydä lukemassa lisää täältä: Stallions-online. Cagliostrosta puolestaan löytyy lisätietoa tästä.

Aku itse on rohkea, rajojen asettamisen jälkeen oikein mukava ja toimiva sekä selväpäinen. Mitä muuta sitä voisi puolivuotiaalta varsalta toivoa tässä vaiheessa? Toki siitä näkee, että sillä on älyä, määrätietoisuutta sekä eräänlaista luonteen lujuutta. Kaikki ominaisuuksia, jotka pitää tiedostaa kun sille opettaa asioita. Mutta onko nämä huonoja piirteitä estehevoselle? Ei minun mielestäni. Omaan silmääni Akussa on paljon samoja piirteitä kuin emässään. Se on myös älykäs, varovainen, määrätietoinen sekä hieman ennakkoluuloinen vieraita ihmisiä kohtaan. Silti se toimii ratsastuskoulussa.

Laiduntamassa vielä lokakuussa.

Mielestäni hevosta ei voi tuomita pelkän suvun perusteella. Kaikki niistä kuitenkin ovat yksilöitä. Toki tietyt sukulinjat tuovat toisia enemmän tiettyjä ominaisuuksia hevoseen, mutta tästä huolimatta koulutuksellakin on suuri merkitys siinä, millaisia niistä varsoista tulee aikuisina. Johdonmukaisesti ja oikein käsitellyistä varsoista tulee niitä toimivia yksilöitä, kun taas käsittelemättömät tai muuten vain "pellossa kasvaneet" ja väärinymmärretyt ovat niitä ongelmallisia. Riippumatta siitä hevosesta ja sen suvusta. Ihminen on kuitenkin aina siellä taustalla vaikuttamassa. Eli saa nähdä mitä saamme tuosta Akusta aikaiseksi. Tällä hetkellä näyttää aika hyvältä.

- Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit jättää kommenttisi. Sana on täysin vapaa, mutta pidätän itselläni oikeuden poistaa asiattomat kommentit.