keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Torstain esteet/puomit

Torstai on toivoa täynnä, sanotaan. Oli kiva taas nousta Martin kyytiin viime torstaina, viimeksi ratsastin sillä toissa viikon maanantaina. Silloin kenttä oli jäässä ja ratsastinkin puolikuun valossa derbykentällä. Siellä näki yllättävän hyvin, kun maassa oli vähän lunta ja puolikas kuu paistoi pilvettömältä taivaalta.

Menin vähän suunnitelmien vastaisesti estevalmennukseen. Olin vielä tallille tullessani sitä mieltä, että menen köpöttämään kentälle. Toisin kuitenkin kävi, minut saatiin ylipuhuttua. Kamat niskaan ja maneesille siis.

Mopo ja minä, silloin kun homma luisti, vuonna 2011


Aloitettiin verryttely toisessa päädyssä pääty-ympyrällä ravissa. Ensin raviin tahti, sitten lisättiin voltteja ja siirtymisiä ravissa. Ja lopulta näiden lisäksi muutama kavaletti. Molemmat suunnat verryteltiin samaan tapaan.

Ravista vaihdettiin laukkaan ja meille Martin kanssa tuli tehtäväksi kaikki neljä puomia ympyrällä. Välit piti ratsastaa rennolla kädellä, mutta niin monella askeleella kuin mahdollista. Välillä kavalettien väliin tehtiin siirtymisiä raviin tai käyntiin. Siirtymisien piti olla tarkkoja, teräviä ja ennen kaikkea rennolla kädellä. Samalla piti muistaa pitää olkapäät suorassa, takana ja muutenkin se ryhti parempana kuin toimiston työpöydän edessä. Oli kyllä taas sellainen Quasimodo-fiilis ratsailla, ettei ole tosikaan.

Kun pääty-ympyrällä saatiin asia rullaamaan, siirryttiin tekemään rataa.  Ensin kavaletti lyhyen sivun alusta. Sieltä kaareva tie ympyrän "kolmannelle" kavaletille, mistä 3 laukkaa ja okseri. Okserilta kaareva linja pitkän sivun lopussa olevalle kavaletille. Lyhyen sivun ja kulman ympäri, ristikko diagonaalilla ja kaareva linja toiselle ristikolle pitkän sivun lopussa.  Noin 4 laukan päässä oleva ensimmäinen kavaletti uudelleen, heti perään ympyrän "toinen" kavaletti, josta jatkettiin pitkän sivun päässä olevalle okserille. Paljon linjoja, paljon tekemistä.

Tultiin Martin kanssa rata 4 kertaa, ja sen lisäksi vielä korjattiin joko alkuosa tai loppuosa, missä oli tullut virheitä. Jos viime tunnin jälkeen fiilikset oli hyvät, niin nyt ne eivät taas ole.

Toivon että tämä piirros vähän selventää meidän tekemää harjoitusta. Valitettavasti Paintillä ei saa kovin hyvän näköistä ratapiirrosta, joka johtuu kirjoittajan kädettömyydestä.


Martti yritti koko tunnin harata vastaan kaikin tavoin. Alkutunnista se yritti ympyrällä pungeta ulos lapa edellä, laukassa ympyrällä se sitten ei taipunut ja tuli sisäjalkaa vasten. Siirtymisissä siitä tuli kuuromykkä, eikä pienet pidätteet tuntuneet menevän millään jakeluun. Tämän jälkeen vuorossa oli ryntäily ja kuurous pidätteille jatkui. Ensimmäisellä radalla oli vuorossa yhdistelmä ryntäilyä, ohjaan kiinni puremista ja pohkeen taakse jäämistä. Hyvin mielenkiintoinen kombinaatio. Valmentajan toteamus oli se, että Martti oli tänään aika nihkeä. En voinut olla muuta kuin samaa mieltä.

Onneksi Martin luottohieroja tulee parin viikon sisällä. Saa taas käydä hevosen läpi turvasta hännänpäähän. Oma arvaukseni on se, että jotain pientä jumitusta löytyy selästä tai lautasilta. Siihen saakka kunnes hieroja tulee, täytyy tehdä paljon jumppaa, maastokävelyä ja ylipäätään liikuttaa kaveria rauhallisesti ja välttää sitä suurinta kokoamista. Niin, ja vihdoin totuttaa Martti siihen, ettei solarium hyökkää päälle, vaikka se surisee ja tulee katosta alemmas.

- Sisko2 kommenttia:

 1. Moikka!
  Eksyin blogiisi kaverini Katsun blogista :) Hoidan siis myöskin fwb-tamma Rosancea, joka on Martin sisko. Jäänkin seurailemaan teidän elämäänne :3

  oma blogini, jos tahdot käydä kurkkailemassa -> http://rosanwaltz.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynkin heti kurkkaamassa :) On kiva kuulla sukulaisen kuulumisia.

   Poista

Tänne voit jättää kommenttisi. Sana on täysin vapaa, mutta pidätän itselläni oikeuden poistaa asiattomat kommentit.