tiistai 3. marraskuuta 2015

Ajatuksia Amateur Tourista

Helsinki Porsche Horse Shown jo mentyä, ajattelin julkaista tämän postauksen. Ehkä se välttää näin pahimman myrskyn ja lukijat pystyvät helpommin samaistumaan ajatuksiini tästä kisasarjasta.

Kaikki varmaan suurinpiirtein tietävät tämän sarjan idean. Harrastajat ja amatöörit pääsevät hyppäämään samoihin puitteisiin kuin 5* ammattilaiset. Ajatuksena todella houkutteleva, mitä lisää vielä hyvä palkintotaso itse Horse Showssa. Estekorkeudet olivat tänä vuonna maltilliset, 80-110 cm. Martilla olisi ollut aika helppo päästä mukaan. 90cm on sille kuitenkin suhteellisen helppo korkeus, joten vaadittavat puhtaat radat eivät olisi tulleet kynnyskysymykseksi.

Minulla kuitenkin nousee aika lailla karvat pystyyn kun ajattelen tuota kilpailusarjaa, jos niin voi sanoa. Kai sitä nyt ensimmäisenä täytyy sanoa ongelmaksi se hinta. Nopeasti laskettuna osallistuminen on yhteensä 850 - 950 euroa. Tämä sisältää ainoastaan ilmoittautumismaksun sarjaan mukaan (120-220 euroa), Horse Show:n ilmoittautumis -ja osallistumismaksun (490 euroa) sekä tallipaikka- ja parkkimaksun (190 + 50 euroa). Jos sattuu asumaan lähellä, voi päästä ilman tuota tallipaikka -ja parkkimaksua, eli 610 -710 euroa.

En laskenut nyt mukaan hevosen vuosimaksua, ratsastajan kilpailulupaa enkä puhtaiden ratojen keräämiseksi tarvittuja kisamaksuja. Uskoisin että nämä maksut olisivat kaudessa tulleet joka tapauksessa, riippumatta siitä osallistuuko Amateur Touriin vai ei. Semifinaalin maksut voisi kyllä tuohon kuluun laskea, koska finaaliin ei pääse, ellei sinne osallistu. Ilmoittautumis-ja lähtömaksu 40 euroa, eläinlääkäri -ja turvallisuusmaksu 12 euroa. Yhteensä 52 euroa lisää edellä mainittuihin summiin.

Aika paljon, sanoisin. Toki ei sellainen summa, mikä tulisi kynnyskysymykseksi, jos oikeasti haluaa mennä hallille kilpailemaan. Minä en halua. Sen takia näen summan ihan järjettömän suurena.

Toinen syy, miksi ajatus tästä Tourista nostaa karvat pystyyn, on minun hevoset. Martti on krooninen jännittäjä uusissa ja ihmeellisissä tilanteissa. Voin nähdä sen jo sieluni silmin täydessä paniikissa hallilla. Ulkopuolinen ei yleensä näe Martin jännittyneisyyttä, koska se ei ala riehumaan vaan se jäätyy. Totaalisesti. Sen vuoksi kysynkin,  onko hevoselle reilua, että se viedään sellaiseen paikkaan, missä se ei vain voi rentoutua? Ei minusta. Toinen asia on, haluanko haaskata lähemmäs 1000 euroa siihen, että voin käydä keskeyttämässä finaalissa. No way. Voin käyttää tuon rahamäärän paremminkin. Tähän voisi joku kertoa avuksi hevosen totuttamisen. Niin, missäs totutat sitä vastaavaan areenaan, kuin Horse Showssa? Tunnen hevoseni tässä kohtaa sen verran hyvin, että en lähde edes kokeilemaan.

Entäs Aku sitten? Sillä tuskin Amateur Touria tarvitsee miettiä tulevaisuudessa, mutta todennäköisesti nuorten hevosten luokkia, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Se on rohkeampi kuin Martti, mutta samalla myös reaktiivisempi. Suhtaudun jo tässä kohtaa hieman negatiivisesti ajatukseen Horse Show:n nuorten hevosten luokista. Tämä sen vuoksi, että siellä äkkiä saa enemmän aikaan haittaa kuin hyötyä. Sivuttiin kerran tätä aihetta jutellessani Akun kasvattajan kanssa. Hänelläkin oli se mielipide, että homma pitää miettiä tarkkaan nuoren hevosen kanssa, koska sitä ei missään tapauksessa saa pelästyttää totaalisesti.

Ajatukseni tästä ei ehkä avaudu ilman esimerkkiä:

"Hevonen on ensimmäistä kertaa isolla areenalla suorittamassa. Rata menee hyvin, mutta pikkuisen jännittyneenä. Maalilinjan jälkeen katsomo repeää aplodeihin, suurempiin kuin hevonen on ikinä missään muualla kilpailuissa kuullut. Se häviää ratsastajalta, koska pakoreaktio on niin kova. Pahimmassa tapauksessa ratsastaja putoaa ja hevonen vain yrittää etsiä pakotietä. Sillä kertaa onneksi kumpikaan ei loukkaa itseään. 
Seuraavissa kilpailuissa samaan reaktioon ei tarvita kuin murto-osa niistä aplodeista, mitä isolla areenalla oli, mutta ne tulevat ratsukon tullessa radalle. Ratsastaja pystyy hyppäämään vain pari ensimmäistä estettä, jonka jälkeen joutuu keskeyttämään, kun hevonen on niin jännittynyt."

Niin. Tuossa esimerkki siitä, miten isolla areenalla ratsastamisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Kun kerran hevosella on laukaistu tuollainen pakonomainen pakenemisreaktio, sitä ei pysty ikinä kouluttamaan kokonaan pois. Lieventämään kyllä, mutta se on aina olemassa ja eri ratsastajan/käsittelijän kanssa se voi taas räjähtää silmille.


Tuo yllä oleva esimerkki on mahdollinen skenaario, kun puhutaan nuorista hevosista ja miksei vanhemmistakin. Jotkut yksilöt kestävät äänet paremmin, jotkut huonommin. Tässä tullaan niihin päätöksiin, että tarvitseeko nuoren hevosen tottua aplodeihin, isoihin areenoihin tai muuhun kansainvälisten kilpailuiden hälinään. Koska todellisuus on se, että vastaavaa ympäristöä ei Suomessa ole missään. Akun kohdalla jaksan väittää, että se ei tule kansainvälisillä areenoilla esiintymään, ainakaan niin kauan kun se on minun omistuksessani. Tämän vuoksi sen kanssa ei ole tarpeellista välttämättä edes ottaa riskiä.

Tässä olivat minun syyni, miksi en Amateur Tourille lähde. Jokaisella on varmasti omat syynsä osallistua tai olla osallistumatta. En kuitenkaan ymmärrä sitä ihmeellistä mollaamista Tourille osallistujista somessa. Heidän hevosensa tai poninsa eivät välttämättä ole ihan ok uuden ympäristön kanssa, ratsastaja saattaa jännittää normaalia enemmän (joka valitettavasti vaikuttaa ratsastukseen paljon) tai isot palkinnot saavat kiristämään ruuvia vähän turhaakin. Jokainen heistä on kuitenkin tehnyt vähintään 4 puhdasta suoritusta osallistumallaan tasolla, ennen kuin ovat finaaliin päässeet. Jokainen ratsastaja siellä on varmasti myös omalla tavallaan toteuttamassa unelmiaan. Se jos mikä, on ihan tarpeeksi hyvä syy osallistua.

Elämä on sellainen, että kaikkea ei välttämättä saa heti just nyt. Se tuntuu olevan monelta mennyt ohi. Se ei myöskään ole keneltäkään pois, jos joku pystyy toteuttamaan yhden unelmansa osallistumalla Amateur Touriin. Minulle se ei ole unelma, jonka vuoksi ihmettelen ihmisten halukkuutta maksaa noinkin paljon osallistumisesta. Selkeästi kuitenkin kilpailulle on tilausta, koska se on jo monena vuonna järjestetty ja se herättää edelleen tunteita. Totuushan kuitenkin on se, että kyseinen kilpailu on suunniteltu ihan vain rahan keräämistä varten. Noin suuri kisaorganisaatio tarvitsee rahaa sisään, jotta pystytään takaamaan viikonlopun palkinto- sekä urheilullinen taso. En ymmärrä mitä pahaa siinäkään on. Niinkuin sanonta kuuluu "money makes the world go round".

- Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit jättää kommenttisi. Sana on täysin vapaa, mutta pidätän itselläni oikeuden poistaa asiattomat kommentit.