lauantai 7. marraskuuta 2015

Arki ilman valmentajaa

Nyt se sitten on täällä. Arki ilman valmentajaa. Ainakin joksikin aikaa, koska loppupeleissä siinä ei ole mitään järkeä ratsastella hevosella ilman valmennusta (varsinkin jos haluaa kilpailla).

Valmentaja, jonka kanssa ollaan nyt vuosi tehty yhteistyötä lähti ulkomaille. Näin ollen hänen valmennuksiinsa pääsee vain silloin kun hän on Suomessa, eli ehkä kerran kuussa tai harvemmin. Tämähän ei riitä, kun vielä ottaa huomioon sen, että kouluvalmennuksetkin puuttuvat meikäläiseltä. 

Olen oikeasti iloinen siitä, että valmentajani lähtee kehittämään itseään. Hän on kuitenkin kilpaillut tänä vuonna ihan Suomen kärjen tuntumassa, joten hänen uransa kannalta tämä muutto oli varsin järkevä liike. Tottakai olen vähän harmissani, että joudun taas etsimään uutta valmentajaa, mutta aikansa kutakin. Se tekee itsellekin hyvää saada välillä uusia näkökulmia ratsastukseensa.


Mietinkin jo tässä itsekseni, että mahtaakohan jostain löytyä sellaista valmentajaa, joka ymmärtää Martin rajalliset kyvyt esteillä, mutta siitä huolimatta olisi kiinnostunut meistä ratsukkona. Tämän lisäksi olisi hyvä, jos tämä sama valmentaja pystyisi sitten auttamaan minut Akun kanssa ikäluokkakilpailuihin parin vuoden päästä. Etsinnässä siis vähän pidempiaikainen yhteistyö.

Etsinnässä siis puhtaasti kotivalmentaja, jonka silmän alle pääsisi ainakin kerran viikossa. Hänen pitäisi myös olla sellainen "all-round" -valmentaja, joka osaa auttaa sekä sileän työssä että esteillä. Estevalmentajia varmasti löytyy montakin, mutta onko heistä kukaan sellainen, joka painottaa sileän työtä niin paljon mitä haluaisin. En haluaisi ottaa erikseen koulu -ja estevalmentajaa, jotta kokonaisuus pysyisi jollakulla hanskassa. Usein voi olla myös niin, että kouluvalmentaja haluaa nähdä hevosen tietyssä mallissa ja estevalmentaja toisessa. Siinähän menee sekä ratsastaja että hevonen täysin sekaisin. 

Olen ehkä erikoinen siinä mielessä, että ajattelen asian niin, että estehevoselle ei ole pahitteeksi, vaikka se koulutettaisi koulupuolella niin pitkälle, kun rahkeet riittävät. Tokihan jos molemmissa lajeissa haluaisi kilpailla korkealla tasolla, on se aika mahdotonta yhdellä ja samalla hevosella. Esteradalla kuitenkin ratsastettavuus on aika tärkeässä asemassa, tilanteita ei voi valmistella ihan niin paljon kuin ehkä haluaisi ja tilanteet tulevat nopeasti eteen.


Miten meillä on nyt sitten sujunut?
Tavallisesti. Eihän tässä oikein muuta voi, kuin yrittää vielä kovemmin ratsastaa ns. tietoisesti ja yrittää pitää itsensä irti suuremmista virheistä. Onneksi ensi kesään ja kisoihin on aikaa, eli tässähän ennättää kokeilemaan vaikka kerta viikkoon jonkin uuden valmentajan. Taitaa vaan valmentajat loppua täältä tuolla vauhdilla, jos kesään asti jatkan.

Kävin itseasiassa eilen seuraamassa tallilla yhden valmentajaehdokkaan pitämää valmennusta hetken aikaa. Hän kuitenkin vaikutti olevan sen verran ajatuksineen eri suunnalla kuin edellinen, etten tiedä haluanko rikkoa vuoden aikana löytynyttä tasapainoa. Aikataulujen sovittaminenkin vaikutti hankalalta omien työaikojeni sekä valmentajan toiveiden takia. Näin ollen etsintä siis jatkukoon.

Otan mielelläni vastaan ehdotuksia Uudenmaan alueella vaikuttavista valmentajista, jotka olisivat valmiita tulemaan kotitallille yhdenkin ratsukon takia, tai sellaisista, jotka pitävät noin kerran kuussa valmennusviikonlopun jossain tallilla. Haluaisin siis löytää koulu/estevalmentajan. Toinen voisi käydä kotitallilla ja toisen valmennuksessa voisin käydä muuallakin.

- Sisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tänne voit jättää kommenttisi. Sana on täysin vapaa, mutta pidätän itselläni oikeuden poistaa asiattomat kommentit.